Chinareis – Dag 1 & dag 2

Dag 1 15/04/2017

Daar gingen we dan. Op zaterdag 15 april om half 9 begon onze reis naar Brussel. Na uitgezwaaid te zijn, door veel enthousiaste en nerveuze ouders, broers, zussen en vrienden zijn we vertrokken.

Na onze koffers in te hebben geleverd en we door de douane waren, kregen we drie kwartier om rond te kijken of nog iets te eten of te kopen.

Om 12:50 konden we het vliegtuig in en hebben we in volle spanning gewacht tot we zouden opstijgen.

 

Dag 2 16/04/2017

Na een lange maar voorspoedige vlucht, kwamen we om 05:00 uur ’s ochtends aan in Beijing. Eerst nog even door de douane en de koffers ophalen, maar toen konden we eindelijk op weg.

Bij aankomst in de hal en kennismaking met onze gids kregen we te horen dat het Plein van de Hemelse Vrede niet toegankelijk was vanwege een marathon en het mausoleum van Mao was afgesloten vanwege renovatie. Hierdoor werd het programma van vandaag aangepast. We zouden vanaf het vliegveld doorgaan naar de Verboden Stad.

china01De Verboden Stad, wat een immens groot geheel, maar de grootste shock kwam niet door de gebouwen maar door de chinezen. Na enkele seconden rustig om ons heen te hebben kunnen kijken werden we namelijk ineens bestormd door chinezen. Wat bleek, wij waren interessanter dan de stad. Na 10 minuten zijn we door onze gids de stad weer uitgeleid. Ook dit bleek een uitdaging. Uiteindelijk hebben we buiten staan wachten tot de stad open ging. Op dat moment zijn we half rennend door de menigte geleid om uiteindelijk de stad toch te bereiken. En vandaar was het vooral een kwestie van blijven bewegen, maar natuurlijk was er wel nog tijd voor foto’s met lieve kinderen.

Maar goed, nu weer terug naar de Verboden Stad, hoe bijzonder dat dat er nog staat. Onze gids (Johnny) heeft ons op de momenten dat het ging nog wat interessante details over de Stad en de symboliek in de Chinese cultuur verteld. Bijvoorbeeld de leeuwen die waken, binnen de Verboden Stad vooraan in het complex kijken ze vrolijk, maar zodra je op het punt staat the inner court (waar de keizers en hun families woonden) hebben ze hangende oren en kijken ze naar beneden. Dit staat voor het feit dat je dingen gaat zien die je niet hoort te zien. Ook heeft hij ons verteld over de symboliek in de numeriek van China, zo zie je op belangrijke poorten altijd 9 x 9 knoppen, dit staat voor lang leven.

Hier nog wat funfacts op een rij:

  • De muur is overal 10 meter hoog
  • Het nummer 9 staat voor lang leven, dit is namelijk het grootste getal in de reeks van 0 t/m 9.
  • Het nummer 8 staat voor geld en fortuin, het nummer klinkt namelijk in het chinees bijna hetzelfde als het Chinese woord voor geld.
  • Het nummer 4 staat voor dood, het nummer klinkt namelijk in het chinees bijna hetzelfde als het Chinese woord voor de dood.
  • Op de hoeken van de daken van huizen, maar vooral op de gebouwen van de Verboden Stad zie je een x aantal diertjes. Hoe meer diertjes erop staan, hoe belangrijker het gebouw en de familie. Dus het gebouw van de keizer had er bijvoorbeeld 9.

Aan het einde van het complex kwamen we terecht in een hele mooie tuin, met een paar museum winkeltjes. Natuurlijk zijn wij even gaan kijken en we hebben zelfs nog wat geleerd! Ze hadden namelijk van de belangrijkste dieren uit de Chinese cultuur beeldjes. Deze dieren zijn allemaal gelinkt aan een jaar, maar vooral aan een eigenschap.

Zo staat de rat voor wijsheid, net als de aap. De os en de draak staan voor kracht, de tijger staat voor dapperheid. Het konijn, de haan en het varken staan voor geluk. De slang staat voor welzijn, het paard staat voor succes, de geit staat voor vrede en de hond staat voor eerlijkheid.

Na de Verboden Stad gingen we met de bus door naar Hutong. De oude wijk van Beijing, daar mochten we binnenkijken in een huis en kregen we uitleg over de symboliek binnen een huis. Zo staat de keuken altijd in het Oosten, de eigenaars slapen altijd in het Noorden en de gasten slapen altijd in het Zuiden. Je komt altijd binnen in het zuidoosten, en de achteruitgang ligt altijd in het zuidwesten.

Tevens heeft hij ons laten zien hoe wij rijkere families van armeren kunnen onderscheiden door het aantal knoppen boven de deur. Een huis met 2 knoppen is middelmatig, vanaf 4 knoppen heb je te maken met een rijke familie en de keizer had er dus altijd 9 x 9. Ook heeft elk huis een hoge drempel, in China gelooft men dat deze drempel de doden en de kwaden buiten houdt, doden en kwade geesten zijn namelijk niet in staat hun benen op te tillen. Als je dus naar binnen gaat in een Chinees huis, stap dan altijd over de drempel heen! Ga je erop staan, dan betekent dat gezichtsverlies en ongeluk.

Nadat we nog een riksja-tocht hadden gemaakt door Hutong hebben we heerlijk geluncht bij een familie en zijn we daarna vertrokken naar het hotel. Hier hebben we lekker de tijd gehad ons eindelijk écht op te frissen na het vliegen, en om half 6 gingen we op weg naar een restaurant voor het avondeten. Ook dit was weer heel erg lekker!

Wij vonden het een zeer geslaagde eerste dag!

Disclaimer: wij kunnen helaas geen foto’s naar Nederland sturen, maar zodra wij terug zijn zult u die hier zo snel mogelijk vinden.

6 gedachten over “Chinareis – Dag 1 & dag 2”

  1. Beste Fleur en Eveline.
    Mooi verslag en mooie foto’s. Ik ben trots op jullie. Niet alleen vanwege het verslag maar ook hoe ik zie hoe jullie de reis beleven. Super!

  2. Beste Fleur en Eveline. Wat een mooi verslag en foto’s. Ik ben trots op jullie niet alleen vanwege het verslag maar ook hoe jullie de reis beleven. Super!!

  3. Wat is het leuk om jullie belevenissen te lezen. Wat zien jullie veel! En wat krijgen jullie veel achtergrondinformatie mee. Leuk dat er inmiddels meer dagen op staan! Complimenten aan hoe jullie alles beschrijven. Daar moet je ook nog fut voor hebben na zulke intensieve, lange dagen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *