De Weblog

De Weblog

Laatste dag in China

Jammer genoeg is de laatste dag al waar aangebroken, maar gelukkig zit ook deze dag nog vol leuke uitstapjes. We beginnen onze dag in een oud stadsdeel dat is opgeknapt voor toerisme. Wat ons hier gelijk opvalt is het westerse uiterlijk van dit stadsdeel. We krijgen wat vrije tijd om rond te lopen en wat winkels te bezoeken voordat we weer verder rijden naar de volgende bezienswaardigheid, een grote bazaar. Deze bazaar ziet eruit zoals de meeste Nederlanders zich China voor zullen stellen. Hier kregen we veel vrije tijd om rond te lopen en souvenirs te kopen, wat hier prima lukt. De bazaar is gevuld met veel verschillende winkels vol typische Chinese souvenirs zoals terracottabeeldjes en thee. Nadat we hier een paar uur hebben rondgelopen en gewinkeld is het tijd om te lunchen in een van de restaurants in de bazaar.

Bazaar
Een van de gebouwen van de bazaar.


Na het eten hebben we een rondje gelopen door de omliggende buurten om zo de verschillende gebieden van Shanghai te verkennen. De economische centra zoals de bazaar zelf, die enkel nog bestaan omdat ze geld opleveren, handelscentra, woonflats en de oude achterstandsbuurten die binnen vijf jaar zullen worden platgegooid voor nieuwbouw. Door de laatstgenoemde hebben we ook nog even zelf rondgewandeld en gekeken voordat we weer in de bus stapte.

Onze laatste halte voordat we naar het vliegveld gaan is de Copymarket, een gigantisch overdekt winkelcentrum gevuld met winkels waar je werkelijk alles kunt kopen, van handtassen tot fotocamera's en van petjes tot koptelefoons. En alles wat je hier kon kopen had een ding gemeen, het was allemaal nep. Bijkomend voordeel was wel dat je hier goed kon afdingen, na enig onderhandelen kocht je een tasje waar 120 Yuan voor werd gevraagd voor nog geen 25 Yuan. Naast dat we hier ruim de tijd kregen om te shoppen en af te dingen moesten we hier ook voor ons eigen avondeten zorgen, dus rond etenstijd druppelde de KFC langzaam vol met 27 Nederlandse leerlingen en docenten.

Toen iedereen klaar was met eten en shoppen reden we naar het vliegveld. Hier kwamen we vrij vroeg aan waardoor iedereen nog bijna twee uur vrij tijd had voordat we konden inchecken. Die werden gevuld met het bezoeken van winkels en restaurantjes en het spelen van kaartspellen. Toen we konden inchecken deden we dit in drietallen zodat we altijd bij bekenden zaten en na het inchecken was het tijd om afscheid te nemen van onze laatste gids, Colin. Wij moesten door de douane en hier kon hij natuurlijk niet meer mee. Na de douane en alle controles hadden we nog een kleine 75 minuten voordat we konden boarden. Iedereen kreeg hier de opdracht om een evaluatieformulier over de modulelessen en de reis in te vullen en ook was er nog even tijd om wat eten en drinken te kopen voor onderweg.

Groepsfoto
Een groepsfoto op het vliegveld.


Na een lange vlucht van elf uur, gelukkig in de nacht waardoor de meesten nog wat hebben kunnen slapen, kwamen we aan in Brussel. In de bus terug naar school hebben we van de docenten nog een speech gekregen om ons te bedanken voor deze geweldige reis.

Om 10:45 kwamen we aan op school, waar we werden opgewacht door vrienden en familie. Iedereen had toch wel gemengde gevoelens nu. Blij om weer thuis te zijn, maar een paar dagen langer had niemand erg gevonden.

2019-05-09 11:24:07

Verrassend leuke show

In de ochtend reden we naar het Fuxing park, een mooi park in de voormalige Franse concessie. Het park was vergelijkbaar met het park bij de Tempel van de Hemel, alleen wat kleiner en rustiger. Ook hier was de gelegenheid om mee te doen aan verschillende activiteiten waaronder Tai Chi, badminton en trucjes doen met een diabolo. Na het park bezocht te hebben liepen we naar de voormalige residentie van Zhou Enlai. Hoewel het niet voor iedereen even duidelijk was wie deze man nu eigenlijk was, was het wel interessant om een huis uit deze tijd te bezoeken. Na ons bezoek aan dit huis reden we eerst naar een lokale winkelstraat met marktkraampjes waar je allerlei soorten voedsel en dergelijke kon kopen. Na het bezoek aan deze traditionele winkelstraat reden we naar Nanjing Road, een van de drukste winkelstraten ter wereld. Er was een groot contrast te zien in uitstraling en luxe tussen deze twee winkelstraten, maar beide waren interessant om te zien.

acrobatiek
Onze eigen acrobatische kunsten.


Na uitgebreid de tijd te hebben gehad om te winkelen en rond te kijken reden we naar een restaurant om te dineren waarna we doorreden naar een circusterrein. We zijn redelijk vroeg op het terrein en nadat we voor de tent zelf de acrobaat hebben uitgehangen gaan we naar binnen om een voorstelling te bekijken. Het was een acrobatiekvoorstelling waarvan niemand eigenlijk wist wat we moesten verwachten, maar eenmaal binnen heeft iedereen de show vol verwondering bekeken. De show varieerde van acrobatiek in de trapezes tot een gigantisch reuzenrad waar men op, in en overheen liep en van een man die een vaas balanceerde op zijn hoofd tot een achttal motorrijders die samen rondreden in een stalen bol. Na de show was het al laat en de meeste leerlingen gingen bij terugkomst direct naar bed zodat ze goed uitgerust aan de laatste dag konden beginnen.

Reuzenrad
Acrobaten op een reuzenrad.


2019-05-09 11:23:35

Prachtig uitzicht

In de ochtend staat iedereen moe, maar vol verhalen, weer op school. Het schoolbezoek zit er weer op en we nemen afscheid van onze gastgezinnen. We rijden met onze eigen groep naar Shanghai, een reis die zo'n drie uur in beslag zal nemen. Het eerste uur van de reis krijgen we de tijd om even uit te rusten en bij te slapen, en wanneer iedereen weer wakker is gaan we beginnen met het programma. We moeten in tweetallen een aantal vragen beantwoorden over het overnachten bij de gastgezinnen en onze antwoorden vervolgens presenteren. Zo kreeg iedereen een beetje te horen hoe het voor de anderen was geweest en wat voor verschillen er te merken waren. Na de busrit kwamen we aan in Shanghai, waar we eerst lekker geluncht hebben voordat we over de Bund gingen wandelen. De Bund is een anderhalve kilometer lange verhoogde kade aan de Huangpu rivier, aan de kant van de oude Engelse concessie. Vanwaar je een prachtig uitzicht hebt over zowel de oude Engelse gebouwen aan deze kant van de rivier, als de nieuwere hogere gebouwen in het internationale handelsdistrict Pudong aan de overkant.

Groepsfoto
Groepsfoto met op de achtergrond de skyline van Pudong.


Nadat we een groepsfoto hebben gemaakt en iedereen een tijdje heeft rondgekeken stapten we weer in de bus en reden we naar de Oriëntal Pearl Tower. Deze toren is een 468 meter hoge televisietoren met verschillende observatieniveau's. Wij bezochten eerst het observatieniveau op 263 meter hoogte waar we een prachtig uitzicht hadden over de stad. Daarna daalde we 4 meter af en kwamen we bij een observatorium waar de buitenste ring een glazen vloer had waar we op konden staan en recht naar beneden konden kijken.

S'avonds aten we in het restaurant waar we ook geluncht hebben vandaag. Na het diner liepen we naar de Bund, waar we vanmiddag ook waren. Nu was het uitzicht echter heel anders, de skylines aan beide kanten waren prachtig versierd met lampen en dit gaf een mooi beeld.

Skyline
De skyline van Pudong in de nacht


2019-05-09 11:23:08

Shaoxing Jianhu High School

Vandaag is het eindelijk zover, we gaan de school waarmee we het afgelopen jaar contact hebben gehad eindelijk bezoeken. We moeten redelijk vroeg op, want we hebben vandaag een strak schema dat vroeg begint, net als de gemiddelde schooldag in China. Wanneer we op de school aankomen worden we ontvangen door de leerlingen bij wie we vanavond zullen overnachten. Zij begeleiden ons naar de ontvangstzaal die wij onder luid applaus van honderden scholieren betreden. Het was een bijzondere ervaring om zo warm onthaalt te worden. Toen we plaats hadden genomen en iedereen weer tot rust was gekomen werd er een speech gegeven door de directeur van de school, en daarna ook door meneer Waalen. Vervolgens voerden beide scholen hun optredens op. Wij lieten de door ons voorbereidde optredens zien en de gastschool hadden twee dansvoorstellingen voorbereid, een klassieke en een modernere. Daarnaast werd de Zither, een klassiek Chinees instrument, bespeeld en werd er nog gezongen voor ons.

Toen alle optredens waren opgevoerd gingen we naar buiten voor de groepsfoto. Voor deze foto was van tevoren een indeling gemaakt zodat het snel kon gebeuren en we snel weer verder konden met het programma. We hebben een rondleiding gekregen op het schoolterrein, de gymzaal en het sportveld bekeken, rondgekeken in het 'museum' van de school en hebben vervolgens in de schoolkantine geluncht. Na de lunch hebben enkele leerlingen nog gebasketbald tegen wat leerlingen van de gastschool en zijn er nog wat leerlingen door een hek gebroken omdat ze zo graag met ons op de foto wilden.

Schoolfoto
Groepsfoto met leerlingen van onze gastschool


nadat we het hele schoolterrein hebben gezien gaan we naar een lokale bamboefabriek waar van bamboe verschillende dingen worden gemaakt, van vloerplaten tot satéprikkers. Hier krijgen we een rondleiding waarna we een stukje rijden oom vervolgens bij een theeplantage te komen. Hier hebben we even de tijd om van de prachtige natuur te genieten.

Theeplantage
Theeplantage in de bergen.


Na het bezoek aan de theeplantage gaan we nog langs een bamboebos en vervolgens gaan we weer terug naar school om opgehaald te worden door onze gastgezinnen. Bij onze gastgezinnen aangekomen blijkt pas echt hoe groot het verschil is tussen arm en rijk. Het verschilt tussen eenkamerappartementen en een vijf verdiepingen tellend paleis met lift, en alles wat er tussen zit.

2019-05-09 11:22:32

Toch geen voetmassage

Onze dag begon vandaag anders dan op het programma stond. We zouden vandaag een voetmassage krijgen, maar dit was helaas niet mogelijk omdat het bedrijf gesloten was. In plaats daarvan kregen we nu een rondvaart door de grachten van Suzhou, en ook dit was zeker een leuke ervaring.

Boottocht
De leerlingen in de rondvaartboot.


Na de boottocht reden we naar een lokale zijdefabriek waar ons het proces van het maken van zijde werd uitgelegd. Ook kregen we een rondleiding door de fabriek en daarna kregen we de gelegenheid om lappen stof of zijden producten te kopen.

Fabriek
Een machine om zijde te maken.


Nadat iedereen had geshopt in de zijdewinkel reden we naar het restaurant waar we lunchte, waarna we begonnen aan de busreis naar Shaoxing. Dit is de plaats waar ook de school staat die we morgen zullen bezoeken. En hoewel er hier toch echt vrij veel Chinezen rondlopen, krijgen sommigen het toch voor elkaar om een van de uitwisselingsstudenten tegen het lijf te lopen. Deze wordt uitgenodigd om in de avond terug te komen naar ons hotel zodat we daar nog wat spelletjes met hem kunnen spelen voordat iedereen naar bed gaat zodat we goed uit kunnen rusten voor het schoolbezoek van morgen.

2019-05-09 11:22:01

Confucius' tempel

Vandaag bezoeken we de tempel van Confucius, een sociaal filosoof die tot op de dag van vandaag veel invloed heeft op het leven van vele Chinezen. We bezoeken de tempel zelf en hebben nog wat vrij tijd om te shoppen in een nabijgelegen winkelstraat. Na het bezoeken van de winkelstraat is het tijd om te lunchen en vervolgens te beginnen aan onze busreis naar Suzhou. Vandaag hebben we dus niet veel bezienswaardigheden bezocht, maar hebben we vooral veel gereden. En Hoewel dat soms best lang duurt, maken we het toch wel gezellig met zijn allen in de bus.

Tempel
De Tempel van Confucius


Na het avondeten hadden de docenten nog een leuke verrassing voor ons, ze hadden een karaokezaal gehuurd waar we met zijn allen konden gaan zingen. Iedereen had het naar zijn zin en we hebben er met zijn allen een feestje van gemaakt.

2019-05-09 11:20:54

Westers ontbijt

Wat gebeurt er als je een groep leerlingen die al een hele week rijst aan het eten zijn zelf laat kiezen waar er ontbeten wordt? Precies, een overvolle McDonalds die de druk maar net aankan. Dit is namelijk precies wat er gebeurde toen we in de ochtend aankwamen in Nanjing. Nadat iedereen zijn frietjes, burgers en ijsjes had opgegeten gingen we naar het mausoleum van Sun Yat Sen. Hoewel het een mooie plek was met prachtige natuur en een mooi uitzicht was dit niet het enige wat hier opviel. Wij deden dat ook. Er waren vele honderden Chinezen die nog nooit iemand van westerse komaf hadden gezien en dit zorgde ervoor dat wij ook werden omgedoopt tot een attractie. Veel scholieren, maar ook ouderen, wilden met ons op de foto en het was een grote chaos. Toen we voor een groepsfoto bij elkaar gingen staan was er een groep van tweemaal zoveel Chinezen tegenover ons die maar al te graag een foto wilden van ons. De chaos was zo groot dat we Jip zelfs even kwijt waren, maar gelukkig vonden we die snel weer terug en konden we vervolgens nog even genieten van het uitzicht.

groepsfoto
Groepsfoto bij het mausoleum van Sun Yat Sen


Na uitgebreid te hebben genoten van het uitzicht gingen we lunchen, waarna we doorreden naar de gedenkplaats van de Nanjing Massacre, een museum met herdenkingsplaats voor de ruim driehonderdduizend slachtoffers van een gigantische massamoord gepleegd door het Japanse leger tijdens de Tweede Wereldoorlog. Wat erg heftig was om te zien en te lezen waren de foto's en verslagen van slachtoffers en hun persoonlijke verhalen. Ook lagen er botresten tentoongesteld van een aantal van de vele slachtoffers van de massamoord, die ook wel De Verkrachting van Nanjing wordt genoemd.

herdenkingsmonument
Een herdenkingsmonument voor de massamoord in Nanjing


Na ons bezoek aan deze heftige plek gaan we nog langs bij de Nanjing Yangtze Rivier Brug, de eerste brug in Nanjing over de Yangtze heen. De brug was een belangrijke mijlpaal voor de lokale economie en handel.

2019-05-09 11:20:23

Immens groot leger

Vandaag verzamelde de leerlingen om tien over acht in lobby. Dat was tenminste de bedoeling, twee leerlingen hadden zich verslapen en dit zorgde uiteindelijk voor tien minuten vertraging. Toen de groep compleet was reden we naar de terracotta fabriek, waar ons werd voorgedaan hoe terracottabeeldjes worden gemaakt. Ook was er een winkel waar we verschillende beeldjes, sierraden, schilderijen en meubels konden kopen.

Na het bezoeken van de fabriek gingen we naar het Terracotta Leger. Het was bijzonder dit leger, waar iedereen al veel over had gehoord, in het echt te zien. Ook hier hebben we een groepsfoto gemaakt voordat we het leger uitgebreid hebben kunnen bekijken. Na er twee uur rond te hebben gelopen zijn we naar het restaurant gegaan voor de lunch. Hier moesten we wel even wachten voordat er een tafel vrij was, maar uiteindelijk is iedereen vertrokken met een gevulde maag.

groepje1


groepje2


groepje3
groepsfoto's per buddygroep


.Na de lunch reden we naar de moslimwijk in de stad. Dit is een wijk waar voornamelijk islamieten wonen, waarvan er velen een kraampje op de lokale markt hebben. Onder andere door de verkeersdrukte hadden we helaas maar twintig minuten om hier rond te lopen.

Drie uur na de lunch gingen we al weer dineren, maar daar is niets aan te doen als je een trein moet halen. We gingen weer met de nachttrein, deze keer van Xi’an naar Nanjing. Na een lange, warme dag konden we in de trein even uitrusten en afkoelen. Maar om de leerlingen te beschermen tegen hun eigen vermoeidheid stelde de docenten een avondklok in, om tien uur in de eigen coupe, om elf uur lichten uit.

2019-05-09 11:19:33

Lekker stukje fietsen

In de ochtend wordt iedereen wakker in de nachttrein en beginnen we onze spullen bij elkaar te pakken. We zijn bijna bij de eindhalte van deze treinreis, Xi'an. Bij aankomst rijden we eerst naar ons hotel waar we kunnen ontbijten en tijd krijgen om ons op te frissen. Hierna gaan we naar de stadsmuur die om de oude stad is gebouwd. De leerlingen krijgen de keuze om alleen te fietsen of op een tandem. De meeste kiezen voor het laatste en wanneer iedereen voorzien is van een fiets begint de tocht. Onze gids laat ons weten dat we twee uur de tijd zullen krijgen om deze muur van 14 kilometer helemaal rond te fietsen, tijd zat dus lijkt ons. Onze aanname blijkt te kloppen en na anderhalf uur is iedereen weer terug, waarna onze gids ons verbaasd laat weten dat ze dit nog nooit heeft meegemaakt. De meeste groepen halen het net in twee uur, sommigen zelfs dat niet.

groepsfoto
Met de hele groep op de stadsmuur


Na het rondje fietsen rijden we naar een restaurant voor onze lunch. Vervolgens vertrekken we naar de wilde Ganzen pagode, de bekendste boeddhistische tempel van de stad. Hier lopen we rond en krijgen we uitleg over de tempel. Ook krijgen we een uitleg over de opbouw van de Chinese tekens vroeger en nu. Na de tempel te hebben bezocht gaan we nog even kort naar het nabijgelegen winkelcentrum. Dit winkelcentrum is bekend vanwege het bijzondere dak, een gigantisch beeldscherm waarop verschillende omgevingen worden geprojecteerd.

Pagode
De Wilde Ganzen Pagode


Nadat we het plafond van het winkelcentrum hebben bekeken rijden we naar een theater waar we in de avond een voorstelling zullen bekijken, maar daarnaast ook zullen dineren. Het avondeten bestaat uit en Dumplingdinner, een maaltijd bestaande uit een paar kleine bijgerechtjes en een variatie aan dumplings. Nadat we ons eten op hebben begint de show, een voorstelling bestaande uit verschillende lokale dansen en muziekstukken.

Show
De show na het Dumplingdinner


2019-05-09 11:17:47

Park van de Hemel

Om vijf over half acht stond iedereen met zijn koffers klaar in de lobby van ons hotel, dit was de laatste dag hier in Beijing, vanavond nemen we de nachttrein naar Xi’an. Nadat we de koffers in de bus hadden gelegd reden we naar de Tempel van de Hemel. Hier aangekomen kregen we eerst twee uur de tijd om rond te lopen en te kijken naar, en mee te doen met, de leuke activiteiten in het park bij de tempel. Er waren onder meer mensen die dansten en aan Tai Chi deden. Dat de twee uur in het park nodig hadden bleek wel toen we weer verzamelden. Een groepje was te laat omdat zij waren verdwaalt in het park van 1600 bij 1700 meter.

Nadat we het park hadden bezocht was het tijd om een kijkje te nemen bij de tempel zelf. Na geluisterd te hebben naar de uitleg van de gids en het maken van een groepsfoto hadden we hier nog even de tijd om rond te kijken voordat we doorgingen naar het restaurant voor de lunch.

groepsfoto
Groepsfoto bij de Tempel van de Hemel


De lunch werd gegeten in hetzelfde restaurant als waar we gisteravond pekingeend hebben gegeten. Na het eten gingen we naar een traditioneel theehuis waar wij uitleg kregen over vijf verschillende soorten thee en hun effecten. We hebben de theesoorten ook geproefd en kregen daarna de gelegenheid deze thee ook te kopen.

Na de theeceremonie reden we naar het Olympisch Park van Beijing om daar rond te kijken. Helaas was het Birdsnest gesloten voor onderhoud en konden we dus niet naar binnen. Na het Olympisch Park te hebben bezocht reden we naar een restaurant voor ons diner en kregen we tijd om boodschappen te doen voor de nachttrein.

Veel leerlingen keken enigszins op tegen de nachttrein, maar eenmaal binnen hing er een gezellige sfeer en hebben we het met zijn allen leuk gemaakt. Ondanks de vrij krappe kamers is het iedereen gelukt zijn koffer ergens weg te proppen en de nodige nachtrust te nemen.

Nachttrein
De nachttrein waarmee we van Beijing naar Xi’an reden.


2019-05-09 11:16:54

Nog niet in China geweest

Vanochtend kregen de leerlingen om half zeven een wakeup call waarna zij tot kwart voor acht de tijd hadden om hun spullen voor de dag te pakken en te ontbijten. Tot grote vreugd van vele leerlingen was er bij het ontbijt naast de Aziatische keuzes ook de mogelijkheid een boterham met kaas te pakken. Na het ontbijt maakten de leerlingen zich zoals beloofd klaar voor de dag en verzamelde zich in de lobby. Wel met enige vertraging, want drie leerlingen kwamen vast te zitten in de lift.

Na enige vertraging stapte we in de bus vertrokken we naar onze eerste bestemming die dag, de Chinese Muur. Onderweg vertelde de gids ons over twee Chinese gezegdes. Je bent pas een echte man of vrouw als je de muur hebt bezocht, en je bent niet in China geweest als je de Chinese Muur niet hebt bezocht.

Na een twee uur durende busreis, waarin we niet alleen informatie van de gids kregen, maar ook de eerste profielwerkstukpresentatie werd gegeven, kwamen we aan bij de muur. Hier werd eerst een groepsfoto gemaakt en daarna kregen de leerlingen twee uur de tijd om de muur te beklimmen en weer af te dalen om vervolgens bij de bus te verzamelen.

groepsfoto
Groepsfoto op de Chinese Muur


Na het bezoeken van de muur reden we naar een restaurant voor onze lunch. Bij dit restaurant zat een winkel die vazen en ander aardwerk en verschillende sierraden verkocht. Buiten waren nog wat kraampjes en hier hebben verschillende leerlingen voor het eerst afgedongen.

Na de lunch vervolgde we onze reis naar de Heilige Weg en de Mingtombes. Aangekomen bij de Heilige Weg volgde een tweede profielwerkstukpresentatie, waarna we de Heilige Weg hebben afgelopen. Na de heilige weg zijn we met de bus naar de enige van de dertien tombes die open is voor publiek gereden. Hier hebben we rondgelopen op het terrein en hebben we ook de tombe zelf bezocht.

Na het bezoek aan de Mingtombes reden we naar het restaurant waar ons avondeten werd geserveerd. Bijzonder op het menu vandaag was de pekingeend die we erbij kregen.

Na het avondeten keerden we terug naar ons hotel, waar we zoals elke avond een kort gesprek hadden met onze buddygroepjes. Na deze gesprekken had iedereen vrije tijd en veel van de leerlingen zijn naar de sportschool in het hotel gegaan waar ze nog wat hebben gesport voordat ze naar bed gingen.

2019-05-09 11:15:56

Reis is begonnen

Het is eindelijk zover!
Na een laatste keer in hun eigen bed te hebben geslapen staan alle leerlingen zaterdagochtend voor school op de bus te wachten. Meneer Van den Berg was er ook bij om de groep uit te zwaaien en had voor iedereen nog een presentje. Na afscheid te hebben genomen van ouders en broers en zussen was het tijd om in de bus te stappen voor een twee uur durende reis naar Brussel.

De bus
De bus met aan boord de Chinagroep vertrekt naar Brussel.


Aangekomen op Brussel Airport checkten de leerlingen en docenten zich in en gaven zij hun ruimbagage af. Hierna volgde een ticketcontrole, handbagagecontrole en een paspoortcontrole alvorens de groep de terminal bereikte. Hier hadden de leerlingen nog ruim een uur vrije tijd en volgde er een leuke verrassing. Onderweg naar de gate kwam de groep een piano tegen waar Jip voor een groot publiek bestaande uit onze eigen groep, andere reizigers en vliegveldpersoneel zijn muziekstuk voor de uitwisseling nog een keer kon oefenen.

pianovoorstelling
Jip op de piano trekt een groot publiek aan.


Vervolgens mochten we boarden en begon een lange, vermoeiende vlucht van tien uur naar China. Aan boord werden de leerlingen al geconfronteerd met hun eerste Chinese maaltijd, en die viel niet bij iedereen in de smaak.

Eenmaal in China aangekomen kregen de leerlingen tijd om geld te pinnen, waarna we direct vertrokken naar de eerste bezienswaardigheid, De Verboden Stad. Hier hebben de leerlingen een lange, leerzame wandeling gemaakt over Het Plein van de Hemelse Vrede en door De Verboden Stad. Helaas was het mausoleum van Mao gesloten, dus konden we dat niet bezoeken.

Groepsfoto
Een groepsfoto voor De Verboden Stad.


Onze reis werd vervolgd in een Hutong, een traditionele Chinese wijk. Hier werden wij rondgereden in riksja's. De levensstijl in deze wijken verbaasde ons allemaal. Na de rondtocht bezochten wij een Chinese woning waar wij ook hebben geluncht.

Na deze vermoeiende eerste dag, die inmiddels al 24 uur duurde, bezochten we ons eerste hotel. Hier kregen de leerlingen even vrije tijd, en menig leerling is toen in slaap gevallen. Na de vrije tijd verzamelden we in de lobby om gezamenlijk naar het restaurant te gaan, waar we ons eerste Chinese avondmaal hebben gegeten. Deze maaltijd bestond uit rijst met verschillende bijgerechten, waar soms weleens een peper in verstopt zat.

Na het avondeten gingen we terug naar het hotel en bezochten we nog even een winkeltje waar iedereen wat eten en snacks kon kopen, waarna iedereen terugkeerde naar zijn hotelkamer voor wat welverdiende rust. Het was duidelijk dat iedereen hieraan toe was, de helft van de pr-groep is in slaap gevallen tijdens het schrijven van dit verslag.

2019-04-15 10:38:17

Van den Berg voelt zich Pu Yi

Als meneer Van den Berg niet naar China komt, dan brengen we China gewoon naar hem. Dat was de insteek van de verrassing die de leerlingen van de China module hadden voorbereid voor meneer Van den Berg. Omdat hij helaas niet mee zal gaan op de Chinareis besloten de leerlingen een uur vol verrassingen te plannen voor hem. Het begon met een oproep van de receptie: “Meneer Van den Berg melden receptie, met spoed”. Daar aangekomen ontdekte hij dat er niets ernstigs aan de hand was, de gehele Chinagroep alsmede David en Lee van het reisbureau stonden hem op te wachten in de aula.

Als eerste voerden de leerlingen, onder grote belangstelling van vele andere leerlingen die kwamen kijken, de voorstellingen op die zij hadden voorbereid voor hun schoolbezoek in China. De groepsdans, een pianostuk opgevoerd door Jip en een lied gezongen door Marleen, Lotte en Emma, en hier hielden zowel meneer Van den Berg als meerdere leerlingen het niet droog. Na de optredens ging de Chinagroep naar een versierd lokaal waar voor drinken en Aziatische hapjes werd gezorgd. Ook was er een stoel voor meneer Van den Berg, waarin hij zich net Pu Yi voelde, in het midden van de belangstelling.

Groepsfoto
Een groepsfoto van de Chinagroep


Nadat alle hapjes waren genuttigd werden er nog wat groepsfoto's gemaakt, en daarmee kwam de verrassing tot een einde.

2019-04-11 14:22:30

Droevig nieuws

Helaas hebben wij vorige week te horen gekregen dat meneer Van den Berg niet in staat zal zijn met ons mee te gaan op de Chinareis in verband met privéomstandigheden. In zijn plaats zal mevrouw Vos ons nu vergezellen op onze reis. We wensen meneer Van den Berg en zijn familie veel sterkte en heten mevrouw Vos van harte welkom in onze groep.

2019-04-02 12:11:27

De laatste ouderavond

Maandag 25 maart was het zover, de laatste ouderavond voor de Chinareis. Om halfacht werden de leerlingen met hun ouders op school verwacht. Niet alleen om de laatste informatie te krijgen, maar ook om hun kennis over China te testen in de vorm van een pubquiz.

De afgelopen twee weken heeft elke leerling kennis vergaard over twee van de acht beschikbare onderwerpen, om hier vervolgens de expert van te worden. Tijdens de ouderavond werden de groepjes zo gevormd dat er van elk onderwerp een expert in elk groepje zat, aangevuld met hun eigen ouders. De vragen in de pubquiz gingen over de acht onderwerpen (), en alle informatie die de leerlingen de afgelopen maanden hebben vergaard tijdens de modulelessen. Voor het team dat het beste heeft gescoord is er nog een prijsje in China, wat dat zal zijn is nog een verassing.

Na de pubquiz was er een kwartiertje pauze waarin de docenten de antwoorden nakeken zodat de winnaars diezelfde avond nog bekend konden worden gemaakt. Na de pauze was het de beurt aan de PR-groep, Alwin en Niels. Zij deelden het programmaboekje en de checklist uit. Ook was er nog een reader gemaakt door de docenten met achtergrondinformatie van de bezienswaardigheden die de groep zal gaan bezoeken in China. Na het uitdelen werden de website en het programmaboekje kort doorgenomen door de PR-groep en werd het ontwerp van de polo's die de leerlingen en docenten nog gaan krijgen getoond aan de ouders.

Toen de PR-groep klaar was met hun uitleg was het woord weer aan de docenten. Zij maakten de winnaar bekend en namen vervolgens de checklist door met de leerlingen en ouders. Daarna was er nog tijd voor vragen, en daarmee kwam de ouderavond ten einde.

2019-03-28 15:47:22

Modulelessen voor Chinareis

Gedurende de maanden in aanloop naar de Chinareis hebben de leerlingen wekelijks op maandag het 8e & 9e lesuur modulelessen over China gevolgd. Tijdens deze lessen hebben de leerlingen uitgebreid les gekregen over de topografie, geschiedenis, economie, literatuur & cultuur van China. Tijdens de lessen hebben de leerlingen ook zelf presentaties voorbereid. De posters werden gepresenteerd aan de ouders tijdens een van de ouderavonden, om zo ook de ouders de basis van de Chinese geschiedenis uit te leggen.

Naast de theorielessen hebben de leerlingen en docenten zich ook voorbereid op hun bezoek aan de Shaoxing Jianhu High School. Ze hebben verschillende optredens voorbereid die zij tijdens het bezoek kunnen opvoeren, denk hierbij vooral aan muziek en dans.

2018-11-03 16:03:00

Bezoek aan Universiteit Leiden

Op 10 December 2018 hebben de leerlingen van het Strabrecht college een bezoek gebracht aan de opleiding Sinologie aan de universiteit van leiden. De leerlingen hebben hier kennisgemaakt met de Chinese taal en literatuur. Ook hebben ze nog wat persoonlijke ervaringen gehoord van studenten die zelf ooit naar China zijn geweest.

Tijdens hun spoedcursus Chinees hebben de leerlingen geleerd dat er in het Chinees 5 klanken zijn, en dat de uitspraak van deze klanken cruciaal is voor de betekenis van het woord. De Chinezen onderscheiden 4 klankgroepen en een neutrale klank, door deze verschillende klanken kan één woord dus 5 verschillende betekenissen hebben.

• De eerste is een lange, hoge toon. Te herkennen aan de macron (ā, ē, ī, ō, ū) of aan het cijfer 1.
• De tweede toon begint op normale toonhoogte en stijgt tot de hoogte van de eerste toon. Te herkennen aan het accent aigu (á, é, í, ó, ú) of aan het cijfer 2.
• De derde toon is een lage toon die eerst daalt waarna hij stijgt tot de beginhoogte van de tweede toon. Te herkennen aan de háček of caron (ǎ, ě, ǐ, ǒ, ǔ) of aan het cijfer 3.
• De vierde toon is een korte, scherp dalende toon, die start op het niveau van de eerste toon en eindigt ergens rond het diepste punt van de tweede toon. Te herkennen aan het accent grave (à, è, ì, ò, ù) of aan het cijfer 4.
• De vijfde toon is een neutrale toon zonder specifiek patroon. De toonhoogte wordt beïnvloed door de tonen van de voorgaande en de volgende toon, deze toon wordt niet aangeduid met een teken of cijfer.

Foto met visualisatie van
De uitspraak van de verschillende klanken


Een veelgebruikt voorbeeld om het belang van de klanken te benadrukken is het woord ma.
• ma1 betekent moeder
• ma2 betekent hennepplant
• ma3 betekent paard
• ma4 betekent uitschelden
• de ma zonder specifieke klank is een vraagpartikel

Naast de verschillende klanken hebben de leerlingen het ook nog gehad over de tekens, het Chinees bevat er vele duizenden. Er zijn verschillende tekens voor de verschillende uitspraken van een woord, aan het teken zelf kan je dus niet zien hoe je het uitspreekt, maar dit weet je doordat je weet welk woord het teken betekent.

2018-10-12 20:30:00

China bezoekt GeldropLeerlingen uit China op bezoek bij de molen in Geldrop
Chinese leerlingen in het kader van een culturele uitwisseling op bezoek bij Strabrecht College


In het kader van een culturele uitwisseling met het Strabrecht College kwamen 32 Chinese leerlingen van de Jianhu High School op vrijdag 6 juli naar Geldrop. Na het officiële gedeelte op het Strabrecht College, het uitwisselen van cadeaus, toespraken, een rondleiding en muzikale optredens, bezochten leerlingen van vwo 4 en 6 van het Strabrecht met de Chinese leerlingen de Geldropse molen en ijssalon Kees. De Chinezen brachten de nacht door bij gastgezinnen en vertrokken zaterdag voor een reis door Nederland, België, Luxemburg en Duitsland.

Het Strabrecht College en de Jianhu High School hebben vier jaar geleden een intentieverklaring getekend om te komen tot een culturele uitwisseling. Het afgelopen jaar hebben 29 leerlingen uit vwo 6 een 14-daagse reis door China gemaakt en hebben de school in Shaoxing, in de buurt van Shanghai, bezocht. "We zijn geweldig onthaald daar", vertelt Daphne. "Alles was tot in de puntjes geregeld." Ze hebben de nacht doorgebracht bij gastgezinnen in Shaoxing. "Dat had nogal wat voeten in aarde", vertelt docent geschiedenis de heer Van de Berg. "We hadden toestemming nodig van de plaatselijke Communistische partij en toen we daar waren hebben we onze opwachting moeten maken bij de partij in een zaaltje." De reis door China was een samenwerkingsproject van geschiedenis, aardrijkskunde en economie. De leerlingen gingen naar de oude stad in Peking, Bejing, Shanghai en Siam, waar ze het terracotta leger hebben gezien. "Het was een gave reis", zegt Daphne. "Twee keer hebben we gereisd met een nachttrein. Een hele ervaring." Onderweg heeft de pr-groep geblogd en gevlogd voor het thuisfront.

De Chinese leerlingen zijn op donderdag 5 juli gearriveerd en de Geldropse Molen was hun eerste kennismaking met de Nederlandse cultuur. Begeleid door hun gastvrouwen en gastheren van het Strabrecht gingen ze in groepen de molen in, waar ze uitgebreid uitleg kregen. Natuurlijk werden er veel selfies gemaakt met de molen als achtergrond. "Heel mooi", zegt Zhu bian an in het Engels. Ze geniet ervan om in Nederland te zijn, net als haar vriendin Wu Shu ping. "Hele vriendelijke mensen", zegt Wu. "Veel Engels spreken ze niet", zegt Daphne. "Maar met wat handen en voetenwerk verstaan we elkaar toch wel." De leerlingen van vwo 4 waren ook aanwezig. Zij gaan volgend schooljaar naar China en konden vast kennismaken met de leerlingen van de Jianhu High School.

Na het bezoek aan ijssalon Kees werden de Chinese leerlingen opgehaald door gastouders die voor een eigen avondprogramma zorgden. De gastgezinnen namen ieder 2 Chinese leerlingen mee, zodat ze aanspraak aan elkaar hebben. "We gaan barbecueën en daarna gaan we met de trein naar Eindhoven", vertelt Daphne. "Daar gaan we op een terrasje bitterballen proeven." Op zaterdag 7 juli vertrokken de Chinese leerlingen alweer voor hun 8-daagsse rondreis. Ze hebben een vol programma. In Nederland bezichtigen ze het kasteel in Sint-Oedenrode, bezoeken de wijk Brandevoort en de TU Eindhoven. In België gaan ze naar de universiteit van Leuven. Daarna gaat de reis verder naar Keulen om ook met Duitsland kennis te maken.
Bron

2018-10-07 17:30:00
We zijn terug van de reis